Psykisk sygdom og diabetes
På denne side kan du finde information og links til ressourcer, som er relevante for fagprofessionelle i arbejdet med personer med psykisk sygdom og diabetes.
Personer med diabetes og psykisk sygdom udgør en patientgruppe, der kræver specifik opmærksomhed og viden for fagfolk, som arbejder med dem.
Det gælder både inden for sundhedssektoren og generelt i samfundet.
På denne side kan man finde en oversigt med links til danske og internationale ressourcer og initiativer med relevans for behandlingen af og støtte til personer med diabetes og psykisk sygdom.
Danske ressourcer
Type 2-diabetes
Dansk Endokrinologisk Selskabs vejledning om type 2-diabetes indeholder et afsnit om patienter med psykisk sygdom og risiko for diabetes.
Type 2-diabetes – opfølgning og behandling
Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) behandlingsvejledning for type 2-diabetes indeholder et kapitel om særlige udfordringer hos sårbare patienter. Her er der blandt andet fokus på psykisk sygdom og psykisk sårbarhed.
Farmakologisk behandling af personer med psykisk sygdom
Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) vejledning om farmakologisk behandling af type 2-diabetes har et afsnit med fokus på behandling af patienter med psykisk sygdom og risiko for diabetes.
I Lægehåndbogen kan man finde information om type 2-diabetes i relation til psykisk sygdom.
Find siden i Lægehåndbogen
Man kan også finde information om psykisk sygdom og livsstilsændringer.
Find siden i Lægehåndbogen
Et initiativ i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020 er en styrket indsats for de særligt sårbare diabetespatienter.
Målet er, at kommuner, regioner og almen praksis i samarbejde med civilsamfundet motiverer og støtter sårbare diabetespatienter, herunder psykisk sårbare borgere.
Find afsnittet i handlingsplanen om indsatsen for de særligt sårbare diabetespatienter
Diabetesforeningen har fokus på diabetes og forskellige former for psykisk sygdom. Her kan man blandt andet læse om årsager, symptomer og behandling.
Steno Diabetes Center Copenhagen har udviklet dialogværktøjet 'Livsstilsguide i praksis'. Formålet med værktøjet er at fremme sundheden hos voksne med psykisk sygdom.
E-læringen har fokus på personer, der samtidig med psykisk sygdom har eller er i risiko for at udvikle kronisk sygdom som diabetes.
Internationale ressourcer
American Diabetes Association (ADA) har et kapitel om psykisk sygdom og sårbarhed i vejledningen 'Standards of Care in Diabetes – 2023'
I den globale vejledning fra International Diabetes Federation (IDF) er der et kapitel om psyken og psykisk sygdom.
Vejledningen 'Management of psysical health conditions in adults with severe mental disorders' fra Verdenssundhedsorganisationen WHO har til formål at forbedre håndteringen af helbredstilstande.
Et afsnit har fokus på diabetes hos voksne med psykisk sygdom.
Vejledningen fra Joint British Diabetes Societies for Inpatient Care sigter mod at reducere uligheden i diabetesbehandling for personer med psykisk sygdom i indlæggelser.
Formålet med vejledningen er forbedret pleje og behandling af indlagte personer med både diabetes og psykisk sygdom.
Find vejledningen
Psykiatriske og psykosociale problemer relateret til diabetes er forbundet med en nedsat evne til at håndtere diabetes. Det kan føre til et fald i livskvaliteten.
I en vejledning om klinisk praksis fra det canadiske diabetesselskab Diabetes Canada er der fokus på emnet.
International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) udgiver vejledninger om håndteringen af diabetes hos børn og unge.
Vejledningerne dækker flere aspekter af diabetes hos børn og unge, og et kapitel har fokus på psykologiske og psykiatriske problemstillinger.
Find kapitlet i ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines
Forskning om emnet
Find selv flere videnskabelige oversigtsartikler om diabetes og psykisk sygdom.
Søgefunktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetesrelateret forskning i PubMed, verdens største database for videnskabelig litteratur om sundhed.
Søg i NemPubMed