Gå til hovedindhold

Videoer til fagpersoner

Her på siden kan du finde videoer på dansk, der er relevante for fagpersoner, der beskæftiger sig med diabetes.

Indhold

  Der findes et hav af videoer online, der handler om diabetes. Herunder kan du finde udvalgte videoer, som er relevante for fagpersoner. Nogle er relevante for arbejdet med diabetes, mens andre kan bruges i mødet med personen med diabetes.

  Videoerne er produceret uafhængigt af lægemiddelindustrien.

  Medicin og behandling

  Medicinsamtaler til etniske minoriteter med type 2-diabetes og sprogbarrierer

  Steno Diabetes Center Sjælland, Danmarks Apotekerforening og Pharmakon

  Personer med type 2-diabetes og sprogbarrierer kan have udfordringer ved at tage deres medicin som aftalt med lægen. I disse videoer fortæller apoteksmedarbejdere om hvordan man kan få en medicinsamtale på sit modersmål. Videoerne findes på arabisk, tyrkisk, kurdisk-irakisk, farsi/dari og kurdisk-tyrkisk.

  Varighed: Fra 41 sekunder til 1 minut og 25 sekunder.

  Injektion af insulin til voksne med diabetes

  Steno Diabetes Center Copenhagen

  Diabetes­sygeplejerske Mette Glindorf fortæller om, hvordan man injicerer insulin korrekt, og om de udfordringer der kan være i arbejdet med at skulle lære personer med diabetes at skulle injicere sig selv. 

  Varighed: 5 minutter og 29 sekunder. 

  Insulinpumpebehandling

  Steno Diabetes Center Copenhagen

  Det kan være en stor omstilling at få en insulinpumpe. I videoen kan man se, hvordan Steno Diabetes Center Copenhagen ud­dan­ner personer med type 1-diabetes i brug af insulin­pumpe, samt hvordan uddan­nelsen struktureres.

  Varighed: 5 minutter og 52 sekunder.

  Følgesygdomme

  Forebyggelse og behandling af diabetiske øjensygdomme

  Steno Diabetes Center Copenhagen

  Professor og ledende øjenlæge Henrik Lund Andersen fortæller om Steno-modellen, som har til formål at reducere øjen­kompli­kationer som følge af diabetes.

  Varighed: 5 minutter og 56 sekunder.

  Lær med Steno Sjælland: Fodsår

  Steno Diabetes Center Sjælland

  I dette oplæg fortæller sårsygeplejerske Liselotte Brostrup om fodsår hos personer med diabetes. Hvilke signaler skal man som fagperson være opmærksom på, og hvornår skal man henvise til et ambulatorium? Endokrinolog Linda Pickersgill og fodterapeut Cille Holse supplerer.

  Varighed: 1 time og 11 minutter.

  Psyken

  Diabetes distress

  Helbredsprofilen.dk

  Diabetes distress (også kendt som diabetes-stress) er en psykisk belastning, man kan opleve, når man har diabetes. Diabetes distress kan optræde i variende grad, og kan også have indvirkning på den daglige behandling. Denne video er henvendt til personer med diabetes.

  Varighed: 3 minutter og 28 sekunder.

  Diabetes og depression

  Helbredsprofilen.dk

  Alle kan rammes af depression, men personer med diabetes har større risiko end andre. Det kan blandt andet påvirke den daglige behandling, fordi det bliver vanskeligt at vedligeholde de gode vaner. Denne video er henvendt til personer med diabetes.

  Varighed: 4 minutter og 7 sekunder.

  Diabetes og angst

  Helbredsprofilen.dk

  Angst er en normal reaktion, men hvis den begrænser ens daglige liv, kan der være tale om en angstlidelse. Personer med diabetes kan f.eks. føle angst omkring lavt blodsukker, følgesygdomme og at skulle stikke sig selv. Denne video er henvendt til personer med diabetes.

  Varighed: 3 minutter og 31 sekunder.

  Kost

  Kulhydrattælling

  Steno Diabetes Center Copenhagen

  Nogle fødevarer indeholder store mængder kulhydrat, mens andre indeholder mindre mængder. Er man i behandling med insulin, er det især vigtigt at lære at skelne mellem typer med højt og lavt kulhydratindhold, så man kan dosere sin medicin korrekt. I denne video forklarer klinisk diætist Anne Grynnerup Schouboe om kulhydrattælling. 

  Varighed: 5 minutter og 49 sekunder.

  Arbejdet med diabetes

  Helbredsprofilen i dit arbejde

  Helbredsprofilen.dk

  Gennem flere videoer kan man som fagperson få idéer og inspi­ration til, hvordan man kan bruge Helbreds­profilens videoer i sit arbejde med patienter, pårørende og kollegaer.

  Varighed: 3 minutter og 3 sekunder.

  Helbredsprofilen har også en sektion med videoer om diabetes henvendt til personer med diabetes og deres pårørende. 

  Gå til Helbredsprofilens sider om diabetes

  Fysiologiske animationsvideoer

  Patienthåndbogen

  Gennem en række animationsvideoer kan man blive klogere på, hvordan diabetes kan opstå, men også hvordan diabetes kan påvirke kroppens funktioner. Videoerne er ledsaget af forklarende speak, som også er transskriberet på siderne.

  Gå til videoen om:

  Diabetes

  Graviditetsdiabetes

  Diabetisk nefropati

  Diabetisk retinopati

  Diabetisk neuropati

  Diabetesmedicin

  Varighed: Fra 55 sekunder til 2 minutter og 59 sekunder.

  Godt spottet

  Sundhedsstyrelsen

  Tidlig opsporing giver bedre muligheder for at leve et godt liv med type 2-diabetes. I videoerne fra Sundheds­styrelsen møder man fem personer i forskellige livs­situationer, der fortæller om deres liv med diabetes, og hvordan sygdommen blev opsporet.

  Varighed: Fra 1 minut og 52 sekunder til 3 minutter og 34 sekunder. 

  Diabetes og akut sygdom

  Steno Diabetes Center Copenhagen

  Hvad skal man være opmærksom på, når man har diabetes og rammes af akut sygdom med f.eks. feber, kvalme, opkastninger eller diarré? De to videoer er udviklet til personer med henholds­vis type 1- og type 2-diabetes, men kan også anvendes af fagpersoner i det daglige arbejde med diabetes.

  Varighed: Hhv. 6 minutter og 4 sekunder og 4 minutter og 28 sekunder.
  Sidst opdateret: 5. april 2024