Gå til hovedindhold

Børn og unge med diabetes

På denne side kan du finde information og links til ressourcer, som er relevante for fagprofessionelle i arbejdet med børn og unge med diabetes.

Indhold

  Børn og unge med diabetes udgør en særlig gruppe, der kræver særlig opmærksomhed og viden for fagfolk, som arbejder med dem.

  Det gælder både inden for sundhedssektoren og generelt i samfundet.

  På denne side kan man finde en oversigt med links til danske og internationale ressourcer og initiativer med relevans for behandlingen af og støtte til børn og unge med diabetes.

  Danske ressourcer

  Ketoacidose

  Dansk Pædiatrisk Selskabs behandlingsvejledning for behandling af let, moderat og svær diabetisk ketoacidose hos børn og unge.

  Find behandlingsvejledningen

  Kontinuerlig glukosemåling (CGM)

  Dansk Endokrinologisk Selskab behandlingsvejledning for kontinuerlig glukosemåling indeholder separate afsnit om brug af CGM hos børn og unge med type 1-diabetes,

  Find behandlingsvejledningen

  MODY og neonatal diabetes

  Dansk Endokrinologisk Selskabs behandlingsvejledning for monogentisk diabetes. Vejledningen inkluderer både de forskellige subtyper af Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY) og neontal diabetes.

  Find behandlingsvejledningen

  Neonatal hypoglykæmi

  Dansk Pædiatrisk Selskabs behandlingsvejledning for behandling af neonatal hypoglykæmi.

  Find behandlingsvejledningen

  Lægehåndbogen har en selvstændig side om diabetes mellitus hos børn.

  Her kan man blandt andet finde information om diagnosticering af diabetes hos børn, sygdomsforløb, behandling og prognose. 

  Find siden i Lægehåndbogen

  Den Nationale Kosthåndbog er et opslagsværk målrettet ernærings- og sundhedsprofessionelle.

  Håndbogen indeholder blandt andet diæter til børn og unge med diabetes.

  Find diæter til børn og unge med diabetes

  Børn og unge med diabetes er et pejlemærke i den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020.

  Målet er at sikre børn og unge med diabetes et bedre liv med deres sygdom. Det kræver en styrket indsats for børn og unge med diabetes.

  Find afsnittet om indsatsen for børn og unge med diabetes

  Dansk selskab for Børne- og Ungdomsdiabetes er et fagligt selskab for læger, der arbejder med børn og unge med diabetes. 

  Frem til 2022 bestyrede selskabet Dansk Register for Børne- og Ungdomsdiabetes (DanDiabKids). Fra juli 2022 blev DanDiabKids nedlagt og erstattet af Dansk Diabetes Database (DDiD).

  Find Dansk selskab for Børne- og Ungdomsdiabetes

  Diabetes i skolen

  'Diabetes i skolen' er en hjemmeside målrettet ansatte i skolen, men er fri tilgængelig for alle interesserede.

  På hjemmesiden kan man finde information om diabetes og få vejledning i og gode råd til, hvordan man i skoleregi bedst hjælper elever med diabetes.  

  Diabetes i skolen er udviklet af de fem Steno Diabetes Centre i Danmark i samarbejde med fagpersoner fra diabetesambulatorier samt lærere, pædagoger, øvrige skoleansatte og forældre.

  Find Diabetes i Skolen

  Diabetes på efterskolen

  Steno Diabetes Center Nordjylland har i samarbejde med en tidligere efterskoleelev og hendes mor samt lærere fra Sportsefterskolen Aabybro udviklet en guide til forstandere, undervisere eller øvrige ansatte på efterskoler, der modtager elever med diabetes.

  Find Diabetes på efterskolen

  'Sten-O Starter' er et digitalt univers målrettet børn og unge med diabetes og er en del af Steno Diabetes Center Nordjyllands digitale projekter, som er frit til­gænge­ligt for alle at bruge.

  Universet består af en app med inter­aktiv under­visning om mestring af et liv med diabetes – formidlet direkte til børn med nyopdaget diabetes.

  Sten-O Stikkemester' er en del af 'Sten-O Starter' universet, og er en appli­ka­tion (app), som med hjælp af Augmented Reality (AR) teknologi, skal hjælpe børn i alderen 3-9 år med at mestre nålestiks­procedure.

  Find Sten-O Starter og Sten-O Stikkemester

  Internationale ressourcer

  Diabetes (type 1 and type 2) in children and young people: diagnosis and management

  Det britiske institut NICE (National Institute for Health and Care Excellence) har udgivet guidelines for diagnose og behandling af type 1- og type 2-diabetes hos børn og unge under 18 år.

  Vejledningen indeholder blandt andet anbefalinger for, hvordan man bedst støtter børn og unge og deres familier i at regulere blodsukker.

  Find vejledningen

  American Diabetes Association (ADA) har et kapitel om diabetes hos børn og unge i vejledningen 'Standards of Care in Diabetes – 2023.

  Find kapitlet i vejledningen

  Det canadiske diabetesselskab Diabetes Canada har i deres kliniske retningslinjer for diabetes kapitler om henholdsvis type 1-diabetes og type 2-diabetes hos børn og unge  

  Find kapitlet om type 1-diabetes hos børn og unge

  Find kapitlet om type 2-diabetes hos børn og unge

  International Society for Pediatric and Adolecent Diabetes (ISPAD) er et internationalt klinisk selskab med fokus på diabetes hos børn og unge.

  Selskabet er åbent både for læger, sygeplejersker, diætister, psykologer og andre som arbejder med børn og unge med diabetes, samt for personer som forsker i aspekter relateret til børn og unge med diabetes

  Find ISPAD

  International Society for Pediatric and Adolecent Diabetes (ISPAD) udgiver vejledninger omkring håndteringen af diabetes hos børn og unge.

  Vejledningerne dækker flere aspekter af forskellige typer diabetes hos børn og unge, blandt andet insulinbehandling, kost, motion, hypo- og hyperglykæmi, følgesygdomme, diabetesuddannelse, diabetesteknologi og diabetes i skolen.

  Find den samlede ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 

  Tidsskriftet Pediatric Diabetes er et international peer-reviewed tidsskrift, som fokuserer på diabetes hos børn og unge.  

  Tidsskriftet udgives af International Society for Pediatric and Adolecent Diabetes (ISPAD). 

  Find tidsskriftet 

  Forskning om emnet

  Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om diabetes hos børn og unge.

  Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg i NemPubMed

  Sidst opdateret: 14. februar 2024